Jak vyhrát závod?

13.05.2011 08:16

 Aby se tvůj kůň mohl zaregistrovat do závodu, musí být alespoň 3 roky starý a musí mít potřebné vybavení. 

Vybavení

Rozhodně nepodceuňuj výběr kvalitného jezdeckého centra. Lepší jezdecká centra (dále jen JC) mají k dispozici kromě mrkve i podkovy, sedla a uzdečky. Přičemž prestižní JC mají na výbavě větší bonus, maximálně takový, jako na lepších má nejlepší vybavení dostupné v obchodu. Kromě toho kvalitné jezdecké centrum přidává bonus ve skoku, klusu a cvalu.

 

Nejlepší možné vybavení skrývá Poseidonův balíček, který najdeš na Černém trhu za 3 pasy, nebo Atalantin balíček, který už na ČT není.

Dovednosti

Pro úspěch v závodu jsou rozhodující dovednosti. Každý typ závodu se skládá z několika dovedností, přičemž jedna z nich rozhoduje o tom, jaká obtížnost závodu je pro konkrétního koně vhodná. U závodů je to chod (klus,nebo cval), u drezury drezura, u překážkového dostihu vytrvalost a u parkuru skok.

Obtížnost závodu se odvíjí od toho, že maximum, tedy 100% dovednost má hodnotu 200. To znamená, že když vydělíš hlavní dovednost (hlavní pro závod) svého koně dvěmi, dostaneš ideální stupeň obtížnosti závodu, do kterého svého koně můžeš přihlásit (můžeš si to ověřit kliknutím na název závodu - tam jsou vypsané minimální a maximální dovednosti pro závod). Vždy platí, že čím nižší obtížnost závodu, tím větší pravděpodobnost, že kůň vyhraje. Záleží i na dalších dovednost důležitých pro typ závodu, čím vyšší jsou, tím vyšší je šance v závodu. A samozřejmě bonusy, viz konec tohoto článku.

Je samozřejmé, že koně trénujeme, dokud to jde a to nejen do té doby, než bude mít ukončený trénink disciplín. Dovednosti trénujeme i vyjížďkami (krátké zvyšují jednu dovednost + rychlost, dlouhé jednu dovednost + vytrvalost a všechny zvyšují drezuru). A také účastí v soutěžích. Proto je vhodné přihlašovat koně do všech typů zavodů, než bude mít ukončený trénink a to i do závodů, pro které kůň nemá vlohy. Jako příklad uvedu svůj chov fríských koní. Jejich nejhorší dovednost je skok - pokud ale vytrénuji skok a koně přihlásím do lehčích závodů, ubere závod 2-4% (protože není náročný ani dlouhý), můj kůň získá velké dovednosti v rychlosti a drezuře.

U závodů je potřeba si uvědomit, že trvá hodinu a půl až dvě a ubírá energii. Pozor, aby kůň nešel spát pozdě nebo s nízkou energií.

Všimni si, že čím vyšší dovednosti koně, tím vyšší je ztráta energie v závodě=závod je náročnější. Ovšem i mezi soutěžemi se stejnou obtížností jsou rozdíly. Zbytečné rovinky v závodě (o těch ale ví jen majitel JC, který dráhu připravil) ubírají na energii. 

Bonusy

K čemu vlastně jsou bonusy? Víme, že něco koni přidávají, ale co? Jsou to jakoby dovednosti, které koni pomáhají při závodech. Nejde doslova o dovednosti, protože se nezapočítávají do minima pro přihlášení do závodu, ale ve vyhodnocení závodu jsou započítávány. Bonusy dodává výstroj, prestižní jezdecké centrum, položky z černého trhu a předměty nalezené v boxu.

 

Nápověda Bonusy: "Zobrazují se na speciální kartě na stránce koně. Jsou to body přičítané k dovednostem, ale neměly by být s dovednostmi zaměňovány. Nezapočítávají se do požadovaného minima pro přihlášení do soutěží, ale v soutěži samotné pomohou k lepším výsledkům.

Mohou souviset s:

  • Centrem kde je kůň ustájen a jeho prestiží

  • Různými předměty zakoupenými v obchodě, na černém trhu a nebo nalezenými v boxu

Jsou zobrazovány modře v políčku "Dovednosti" se znaménkem plus (+) před nimi."