Pasy, pasy, pasy ... proč Howrse nemůže existovat bez pasů

10.10.2013 16:33

Existují 2 druhy hery. Tedy 3, ale ten třetí nechcete hrát. Proč? Čti dál.

VIP účet vyvolal bouřlivé emoce ohledně pasů ve hře, jejich nákupu za reálné peníze a etice. Také, jak už jsme zvyklí, spoustu zášti vůči hráčům, kteří pasy mají, nedejbože si za ně dokonce platí a obecně vůči starším hráčům, protože ti přece peníze mají, ale děti ne. Zazněly argumenty ze všech stran, samozřejmě všechny několikrát v různých variacích včetně těch, co se trpělivé čtenáře z nepřátelského tábora snažily oslepit příšernou gramatikou.

Paradox je, že ti co nejvíc volají po stravedlnosti a férovosti jsou ti, kteří do hry neinvestují ani korunu. A přitom mohou mít vše. Zatímco hráči, kteří pasy kupují, hájí svoje právo je kupovat a naopak štkají, že tím vlastně moc výhod nezískávají. Pak tu máme hráče, kteří pasy nenakupují, ale je jim také co závidět. (Vždycky je co závidět!)

Paradox číslo dva spočívá v tom, že hra by bez platích hráčů fungovat nemohla, nemohla by se dál rozvíjet, nefungovala by podpora, nefungovalo by časem vůbec nic. A tím se dostáváme k zase na řádek č.1.

 

Existují 3 druhy her.

1, hra, kterou si musíte koupit - takové hry stojí stovky i tisíce korun, často za tuto sumu obrdžíte jakýsi virtuální klíč - změť číslic a písmenek, díky kterým se do hry dostanete. Tato hra může mít chyby, ale má pplnou podporu, bugy se opravují, dotazy a stížnosti řeší.

2, hra, do které vstoupíte, ani nevíte jak, pravděpodobně proto, že ji hraje kamarád - tzv.online-hra. Otevřete si ji ve svém prohlížeči, ujistíte se, že je zdarma a pustíte se do toho. Tato hra JE zdarma, ale protože existuje proot, aby svému majiteli přinášela zisk. Jste tlačeni k placení tím více, čím víc vás hra baví. Zpravidla v těchto hrách existují 2 druhy bodů=platidel. Ty obyčejné, co získáte ve hře, a ty, které si můžete koupit. Jako ochutnávku, jaké výhody z nákupu plynou, Vám hra občas podstrčí nějaké to "dražší" platidlo jen tak zadarmo - "ochutnej kousek, zaplať si celý dort". Tato hra má též plnou podporu. Vyvíjí se, opravuje se, v případě stížností je kam se obrátit.

 

A ta 3. varianta, kterou nechcete hrát? Hra, která možná měla nebo neměla ambice. Žádné placení, žádné výdělky pro majitele, žádná motivace hru udržovat při životě a starat se o ní. Možná se hra spustí, možná si chviku zahrajete a najednou bum, něco se pokazilo, vaše vypiplané zvířátko zmizelo, vaše bodíky se ztratili, váš účet se smazal...konec hry. Je to přijatelná cena za to, že si nikdo nebude moct koupit žádné výhody, když si je VY nechcete nebo nemůžete koupit?

 

Podobenství by vood

Pokud jsem vás dosud neumlátila svou břitkou logikou, v následujích řádcích vás unudím plytkou epikou ;)

Představ si, že jdeš kolem pekařství. Ucítíš čerstvé koláče. Protože máš hlad, jdeš a koláč si koupíš. Přirozeně za něj zapaltíš, protože víš, že jinak ho nedostaneš. 

A teď si představ situaci s koláčem, jako by probíhala na Howrse - přijdeš do pekárny, řekneš, že máš hlad, máš na rohlík, ale nemáš na koláč. Začneš se rozčilovat, že ty koláče jsou hrozně drahé a ty potřebuješ jíst. Proč bys měl jíst jen ubohý rohlík, když ostatní si můžou dovolit koláč? Nakonec vynadáš nicnetušícímu zákazníkovi, který si přišel koupit koláč, že to není fér a nezapomeň to okomentovat tím, že už tě tohle pekažství nebaví, protože tu za každý koláč chtějí zaplati a už tam chodit nebudeš. Že je to absudní? Ano, je!

 

Kdo to dočetl až sem, hlaste se u mě alespoň o gratulaci :D zasloužíte si ji!