Péče o koně - život koně

01.05.2011 13:16

Na začátku dostaneš koníka, kterého si vybereš. Začneš se o něj starat ve chvíli, kdy je hříbátko staré několik hodin. Nad stránkou s koníkem můžeš vidět lištu s opičkou Ow. Ow tě provede úvodními misemi a díky tomu se naučíš o koníka dobře starat a zároveň získáš mnoho užitečných bonusů a spoustu Equus (což jsou herní body, peníze). Doporučuji splnit všechny mise a nepředbíhat! Dají se dohrát za jediný den a získáš tak koníka částečně vytrénovaného zdravého a silného, se spoustou bonusů. Mezi jinými třeba s Kamenem mudrců, který tvému koni dává nesmrtelnost!

 

Den virtuálního koně má 24 hodin. Koník se probudí ráno v 8:00 (v našich 4.00, ale když se přihlásíš odpoledne, kůň bude mít čas stále 8.00). Spát musí jít nejpozději ve 24:00, ale protože chceme, aby se dobře vyspal a ráno měl 100 % zdraví a co nejlepší morálku, dáme ho spát nejpozději ve 22:00 na louku nebo do boxu dle počasí (na louce kůň může spát, pokud je venku je ve virtuálním počasí více než 10°C, nebo když má deku). Aby kůň mohl jít spát, musí být ustájen v jezdeckém centru. Koník by měl mít před spánkem nejméně 20% energie. Čím méně než 20%, tím horší je jeho zdraví následující den.

Nezapomeň, že kůň musí jít spát i najedený, napitý a vyhřebelcovaný! To zabere nějaký čas.

 

Jak taková péče vypadá?

 

Hříbě

O hříbě se nemusí mnoho pečovat. Je potřeba ho nakojit, napojit, vyhřebelcovat, pohladit a pak ho nechat být, nebo na něj použít růstový bod. (Pomocí růstových bodů koník zestárne o 2 měsíce tedy stejně, jako byste ho nechali spát do druhého dne).

Pozor! Hříbě spí v boxu se svou matkou. Pokud je méně než 10°C, je nutné dát matku spát do boxu a to i v případě, že má deku, jinak se hříbě špatně vyspí! Mrkev můžeš dát hříběti také jen v případě, že ho nabízí jezdecké centrum, kde je ustájena jeho matka. 

6 měsíců - 1 rok a 6 měsíců

V 6 měsích je hříbě dost staré na to, aby mohlo být ve svém vlastním boxu, zaregistruj ho do jezdeckého centra. Jezdecká centra můžou mít různé výhody, jako třeba mrkvičku, která přidá koni energii (6%)a je zdarma.

Pokud jsi koníka zaregistroval/a, může si v 8 měsících hrát. Hry jsou velmi důležité! Zvyšují genetický potenciál koně. V dospělosti bude mít lepší předpoklady pro soutěže a větší šanci plodit ještě lepší potomky. Hry ale ubírají energii! Můžeš si vybrat, jak dlouho si chceš se svým koníkem hrát. Čím déle, tím lépe, ale nezapomeň! Koník potřebuje také napojit vyhřebelcovat a nakrmit. Krmení si nech až k závěru dne. Množství krmiva závisí na tom, jak moc koník trénoval!

Když dáš koně na louku, napase se a nemusíš mu potom tolik krmiva kupovat. Pokud už jsi koníka krmil/a, nedávej ho na louku příliš na dlouho! Přejedl by se, byl by tlustý a měl by špatné zdraví. Kůň se špatným zdravím může zemřít! Můžeš ho dát třeba do boxu. Pobyt v boxu ale ubírá morálku, kterou pobyt na louce naopak přidává. Box i louka přidávají energii. Kolik, to uvidíš, když si zvolíš čas, který tam koník stráví.

V 1 roce a 6 měsících kůň získává dospělý vzhled a může poskytovat lekce v jezdeckém centru. Za to dostáváte odměnu v podobě Equus a ve dvou nejlepších disciplínách i nějaké dovednosti pro koníka. Pozor! Lekce trvá 2 hodiny a sebere 30% energie!

 

1 rok a 8 měsíců- 3 roky

Koník už je dost starý na trénink! Nejvyšší čas začít trénovat! V 1 roce a 8 měsících trénuješ koníka pomocí vyjížděk. Všimni si, že jsou rozděleny na dlouhé a krátké. Krátké vyjžďky trénují rychlost, dlouhé vytrvalost! Ve 2 letech už kůň může trénovat i jednotlivé disciplíny. Začni s těmi, ke kterým má koník nejlepší vrozené dispozice. 3 nejlepší disciplíny se započítávají do BLUP. (Genetický potenciál koně, na stránce s genetikou). Nezapomínej sledovat čas a energii, aby šel koník spát nejpozději ve 22.00 nakremený, napitý, vyhřebelcovaný.

Energii navíc koni dodá tuřín (12%), mrkev  (6%, pouze pokud ji má jezdecké centrum) a energetická drť (5%). Drť lze použít jen jednou za 3 dny a tak je vhodné ji použít je v případě, kdy jsi třeba omylem koníka trochu přetrénoval/a.

Energii lze získat i pobytem v boxu nebo na louce (všimni si, že čím méně má koník energie, tím méně jí získá na louce/v boxu). Na louce se kůň pase, takže nepotřebuje tolik krmení. V boxu koni zase klesá morálka.

 

Ve 2 letech a 6 měsících může hřebec připouštět a klisna zabřeznout - můžeš tedy chovat hříbátka. Ale pozor! Lepší je koníky nejdřív vytrénovat, aby měli kladné BLUP. Jen tak mohou produkovat kvalitní potomky se soutěžními přepodklady, kteří se budou navíc dobře prodávat.

Připouštění trvá půl hodiny a koni ubere 25% energie.

Klisna porodí hříbě za 12 měsíců. Porod  ubere 30% energie. POZOR! Musíš mít klinu ustájenou v jezdeckém centru a k porodu je potřeba zaplatit veterináře (200 Equus), pokud tyto podmínky nejsou splněny, hříbě zemře a přijdeš o bod karmy!

 

3 roky

Kůň už je dospělý a může se účastnit soutěž. Pozor, soutěž trvá 2 hodiny a ubírá energii. Kolik, to si vždy pozorně přečti u konkrétní soutěžě. Soutěže zpořátku přidávají koni dovednosti. Aby koník dosáhl BLUP 100, musí vyhrát minimálně 20 soutěží.

 Více o čase a energii v tomto článku: https://howrse-cz.webnode.cz/news/cas-a-energie-dulezite-faktory-co-kolik-ubira-a-pridava-/